Foredrag

Jeg har 25 års erfaring som foredragsholder for ulike oppdragsgivere. I 1994 begynte jeg å forelese i fransk litteratur ved Universitetet i Oslo, og har siden den tid holdt foredrag om fransk og norsk litteratur generelt, om forfatterskapet til J.M.G. Le Clézio spesielt. I de senere årene har jeg holdt foredrag om egen skriveprosess som forfatter. Jeg har også utviklet og holdt foredrag for mennesker i tapsbearbeidelsesprosess. I 2017 tok jeg kurs i Shared Reading-metoden i Danmark og ble en av de første sertifiserte leseledere i metoden i Norge. 

Eksempler på foredrag

Å ta eierskap til egen historie  – selvomsorg og gjenerobret verdighet ved tapserfaring er et foredrag der jeg tar utgangspunkt i menneskets universelle behov for å fortelle historier for å finne sammenheng og forholde seg til verden, i hvordan vi næres av andres historier når vi forteller vår egen. Jeg ønsker å anskueliggjøre erkjennelsesetapper knyttet til tapsopplevelse, slik at den felleseksistensielle erfaringen synliggjøres og åpner rom for å dele, og på den måten motarbeider ensomhet og fremmedgjøring. Begrepet speiling står sentralt i min visjon for den forsoningsprosessen man må gjennom ved et tap. Derfor bruker jeg skjønnlitterære eksempler på hvordan man kan fortelle om et tap for å forsones og befeste en identitet; de skal være en utvidelse og en bekreftelse av den menneskelige erfaringen. Ved å bruke kvalitetslitteratur som speiler den tapsrammedes erfaring, ønsker jeg å gi en estetisk opplevelse som gir nærvær til den smertefulle erfaringen, og gjennom dette tilfører en opplevelse av lindring og verdighet. De skjønnlitterære eksemplene vil også kunne vise hvordan historien om et tap kan transformeres fra å være historien om en oppsmuldring, et fall, fratatt mening, til å bli historien om overskridelse og mestring, befestet identitet og verdighet. Foredraget ble første gang holdt under et tverrfaglig seminar om mestring av hørselstap ved HLF Briskeby kompetansesenter i 2014 og senere brukt i omarbeidede versjoner under rehabiliteringskurs for hørselshemmede og tinnitusrammede ved samme sted.

Om egen skriveprosess

Vennene langs veien - Om romanen Silkehjelms tilblivelse - I foredraget om romanen Silkehjelms tilblivelsesprosess, forteller jeg om vennene langs veien, de litterære støttespillerne underveis, fordi det å skape en tekst ofte er en lesende skrivende prosess. Jeg forteller hvorfor jeg opplever rytmen som grunnleggende i all tekstskapning med utgangspunkt i et sitat av Le Clézio, hva som rystet meg og forløste noe under lesningen av Duras og Perec, hva som befestet min tro på litteraturen hos Vaage og Kundera, om Sarrautes emosjonelle in medias-res-teknikk og om hva Ernaux og Cusk lærte meg om jeg-fortellerens forløsende kraft når den gestalter et vi-perspektiv. Jeg snakker om en karakters motstrebende tilsynekomst, om balansen mellom poetisk foredling og realisme i skildringen av noe smertefullt og skjørt, og ikke minst om hvordan min oppvekst som barn av terapeuter på Modum Bad har formet mitt syn og min tro på litteraturen.

Litteratur

Det poetiske eventyrets og den sanselige ekstasens forfatter – Om J.M.G. Le Clézios forfatterskap. (Les foredraget her)

J.M.G. Le Clézios debutroman fyller 60 år. (Se foredraget her)

Lanseringsforedrag for Georges Perecs Jeg husker / Je me souviens. (Se foredraget her)