Lykke og eksil - Om Rune Christiansens forfatterskap
– Her er madeleinekaken, sier Rune. – For å bruke en klisjé: Her er det madeleinekaker overalt.
Rune og Miriam står foran inngangen til Eiksmarka skole. En fotball kommer trillende mot dem, og Rune stanser den med foten, titter ned på den et øyeblikk, som for å la dette øyeblikket få legge seg over et annet. Så sender han ballen tilbake til en liten gutt i rød genser.
I Rune Christiansens barndomsunivers på Østerås åpnes det som skal bli en fruktbar og innholdsrik samtale om litteratur. Nysgjerrig spørrende og grundig lesende viser Miriam Stendal Boulos frem spennvidden i Rune Christiansens forfatterskap.
Boulos tar for seg lesning og skriving som klassereise og dannelsesprosjekt, og hun holder døren åpen til Christiansens skattkammer: film og litteratur fra den store verden, i et eklektisk, mangslungent og rikt monn, som ikke avgrenser høyt fra lavt, men som plukker og setter sammen de hundretusener av biter som utgjør et lesende, sansende og erindrende menneskes liv. Slik inviterer hun samtidig inn til et forfatterskap som er lekent, åpent og grunnleggende humanistisk.
Klikk her for å lese et utdrag fra boken.
Anmeldelser
"Vellykket om lykke ... Nå har den svært habile og litterært kyndige Miriam Stendal Boulos tatt for seg Rune Christiansens forfatterskap i den leseverdige og tilgjengelige boka Lykke og eksil [...] Her var to litterært kyndige som fant hverandre i tekstene til en fransk forfatter. Resultatet er en bok som burde interessere alle litteratur avhengige fordi den så åpent og ærlig legger fram skrivingens forutsetninger og gleder i lidenskapen for lesning [...] Miriam Stendal Boulos klarer på en særdeles effektiv og tydelig måte å vise fram Rune Christiansens litterære humanistiske prosjekt, og avdekker tydelig hvordan lesing, film og skriving hos denne forfatteren er tett koblet sammen"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Kapitteltittelen 'Å utvikle gehør for sitt eget ved å lese andre' kunne også […] gjort tjeneste som tittel for hele denne boken … De to samtalepartnerne bruker mye og vel anvendt plass på å reflektere over nettopp forfattere og verker, filmer som har gjort inntrykk på Christiansen og påvirket bøkene hans, holdningen til å skrive, men også innsikten i det menneskelige. Han snakker om andres bøker som steder å være, men også steder å lære. Slik blir begrepet intertekstualitet i høy grad meningsfylt i denne boken … Lykke og eksil vil være en utmerket følgesvenn for et første møte med Rune Christiansens romaner, eller kanskje enda mer en gjenlesning".
LEIF EKLE, NRK
«Boulos bok gjev ei velkomen forståingsramme for det særmerkte ved forfattarskapen […] vil bli ståande som eit viktig referanseverk for seinare forsking»
MERETE RØSVIK GRANLUND, DAG OG TID
Omtale
«Dersom du ønsker å få en større forståelse for Rune Christiansens forfatterskap, er «Lykke og eksil» virkelig en bok du bør få med deg! Den rommer alt - og mere til - som vi bokelskere løper beina av oss for å få med oss hver gang det er forfattertreff på landets mange litteraturhus. […] Det er alltid spennende å få innblikk i hva som inspirerer dyktige forfattere, hvordan de ser på sin egen litterære utvikling, hvordan de reflekterer rundt tematikken i egne bøker, hvor mye av seg selv de har lagt inn i bøkene sine og hvor mye som kommer fra andre steder. «Lykke og eksil» favner alt dette. Jeg anbefaler boka varmt!»
ROSE-MARIE CHRISTIANSEN, ROSE-MARIES LITTERATUR- OG FILMBLOGG